Algemene gegevens:
Auteur: Kris van Steenberge
Titel: Woesten
Plaats van uitgave: Antwerpen
Jaar van uitgave: 2014 (vierde druk)
Jaar van eerste uitgave: 2013
Aantal bladzijden: 382
Genre: Historische roman, maar meer nog psychologische roman.
Samenvatting:
Het boek 'Woesten' bestaat eigenlijk uit 5 delen. Het verhaal begint rond het jaar 1900, vlak voor de Eerste Wereldoorlog, en eindigt na de oorlog. Het verhaal speelt zich af in het Vlaamse dorp Woesten.
In deel één leren we het personage Elisabeth Mazereel kennen. Elisabeth is 15, nog een vrouw in wording en de knappe dochter van de plaatselijke smid. Elisabeth valt op tussen de kwezels van het dorp, net als mijnheer Funke, de vreemdeling uit Duitsland. Na hun eerste ontmoeting mag Elisabeth boeken lenen van Funke. Elisabeth bezoekt hem vaak en ze hebben dan gesprekken over kunst, literatuur en de boeken die hij haar voorlegt. Elisabeth is verliefd op Hendrik maar mag niet met hem om gaan van haar ouders omdat hij uit een armoedige en gewelddadige buurt komt.
Dan ontmoet Elisabeth Guillaume Duponselle, een dokter uit de stad. Hij vraagt haar na een aantal maanden ten huwelijk achter de mesthoop omdat ze in verwachting is. Elisabeth bevalt van een tweeling. De eerste jongen in een prachtige knul die Valentijn wordt genoemd. De tweede jongen is een gedrocht, hij is mismaakt en het ziet ernaar uit dat hij snel zal overlijden. Guillaume neemt niet eens de moeite 'het gedrocht' een naam te geven, daarom wordt hij Nameloos genoemd. Dan gebeurt wat niemand verwacht: Nameloos haalt het. Zijn vader trekt Valentijn voor en doet net alsof Nameloos niet bestaat, in tegenstelling tot Elisabeth, die hem veel liefde en aandacht geeft.
Het gaat niet goed tussen Elisabeth en Guillaume. Elisabeth blijft in het geheim met mijnheer Funke afspreken en maakt kantwerk voor de heiligenbeelden in de kerk van de pastoor om geld te verdienen om naar Engeland te kunnen vertrekken. Uiteindelijk ziet Elisabeth wanneer ze haar kantwerk naar de pastorie wil brengen iets schokkends. Later blijkt ze gezien te hebben dat Nameloos misbruikt werd door de pastoor. Vlak daarna wordt ze vermoord.
In deel twee van het verhaal wordt de situatie beschreven vanuit het oogpunt van de uiterst autistische Guillaume. Zijn vader komt jong om het leven en Guillaume raakt daardoor getraumatiseerd. Zijn fortuinlijke moeder plaatst hem op een internaat en later gaat hij medicijnen studeren. Hij wil chirurg worden, maar blijkt daar niet geschikt voor te zijn, en dus wordt hij maar dokter. Dan ontmoet hij Elisabeth en wil met haar trouwen omdat hij haar zwanger gemaakt heeft. Zijn moeder is het niet eens met zijn keuze voor de dorpse Elisabeth en daardoor steunt ze hem niet langer, ook niet op financieel gebied. Guillaume's toekomstplannen om in de stad een praktijk op te zetten vallen in duigen en dus blijven Elisabeth en Guillaume in Woesten en wordt het contact met Guillaume's moeder verbroken. Guillaume gaat steeds meer drinken en wordt alcoholist en aan het einde van dit deel van het boek lijkt het erop dat hij Elisabeth vermoordt. Dit blijkt later niet zo te zijn.
Uiteindelijk gaat hij na al de verdenkingen het leger in als arts omdat de oorlog is begonnen. Aan het eind van het deel redt hij een soldaat die later Valentijn blijkt te zijn en pleegt hij vervolgens een soort zelfmoord door zich dood te laten schieten.
In deel drie worden de gebeurtenissen beschreven vanuit het oogpunt van Nameloos. Hij draagt dagelijks een voile, kan niet praten en wordt compleet genegeerd door zijn vader. Hij blijkt wel heel slim te zijn en leert snel. Hij mag niet meer naar school nadat dat na korte tijd uit de hand is gelopen. Daarom maakt hij het huiswerk voor zijn iets minder slimme broer Valentijn. Hij gaat veel om met zijn broer, maar naarmate Valentijn ouder wordt, krijgt hij meer aandacht voor Violette dan voor hem. Nameloos wordt op een gegeven moment gevraagd om klusjes te doen voor de pastoor. Na een tijdje worden het meer dan klusjes en wordt Nameloos gedurende lange tijd door de pastoor seksueel misbruikt. Op een keer komt Elisabeth de pastorie binnen en ziet ze hoe Nameloos misbruikt wordt. Vlak daarna is haar begrafenis. Dan gaat Nameloos het klooster in, waar hij zich erg thuis voelt. Dit deel van het verhaal eindigt wanneer hij een brief krijgt van Valentijn die hem wil ontmoeten.
In deel vier speelt Valentijn de hoofdrol. Hem wordt zijn hele leven verteld hoe mooi hij wel niet is. Op een gegeven moment wordt hij verliefd op Violette, met wie hij eigenlijk niet om mag gaan van haar vader omdat hij van een te lage stand komt. Valentijn wordt constant gepusht door Guillaume om goed te presteren op school, maar hij kan niet goed meekomen en heeft meer aandacht voor zijn lichaam en de meisjes. Na een tijdje moet hij gaan studeren. Hij haalt zijn diploma omdat hij zijn grootmoeder, de moeder van Guillaume, inschakelt. Zij is dol op hem en via haar netwerk aan sociale contacten koopt ze mensen om zodat Valentijn zijn diploma krijgt. Valentijn verdenkt zijn vader van de moord op zijn moeder. Daarna breekt de oorlog uit en gaat hij, tegen de zin van Violette, het leger in. Op een dag deelt hij het bed met een hoer die hem vertelt over ene Hendrik die ook uit Woesten kwam en constant huilde om een Elisabeth. Valentijn raakt betrokken bij een explosie aan het front en wordt gered door een arts die hij onmiddellijk herkent als zijn vader. Hij raakt beide benen kwijt en gaat wonen in Engeland bij weduwe Edwards. Op een dag komt Violette hem ophalen om hem mee te nemen naar Vlaanderen. Valentijn moet contact opnemen met Nameloos, want mijnheer Funke heeft aan de zonen van Elisabeth zijn gehele grote fortuin nagelaten voordat hij zelfmoord pleegde in zijn cel nadat hij verdacht was van de moord op Elisabeth. Het deel eindigt wanneer Valentijn bij de notaris geweest is en op weg is naar de kerk om Nameloos te ontmoeten. Tot die tijd denkt Valentijn dat Guillaume zijn moeder heeft vermoord.
Het laatste deel van het verhaal wordt vanuit het oogpunt van Valentijn en Nameloos beschreven. Ze ontmoeten elkaar, regelen de erfenis en gaan weer in de oude smidse wonen. Daarna wil Valentijn op zoek naar Hendrik omdat hij verwacht dat Hendrik meer weet over de dood van zijn moeder door wat de hoer hem vertelde. Ze komen erachter dat de pastoor die ook Nameloos meerdere malen seksueel misbruikt heeft, Elisabeth heeft vermoord. Uiteindelijk vermoordt Hendrik de pastoor en gaan Valentijn en Nameloos in Engeland wonen, waar ze een hotel starten.
Waarom dit boek?
Ik heb dit boek gelezen op aanraden van meneer Philipsen, mijn docent Nederlands.
Motieven en thema
Het boek gaat over enorm veel ellende, en liefde speelt een grote rol. Hendrik bijvoorbeeld, blijft van Elisabeth houden tot het einde van zijn leven, ook al is zij al dood. Violette blijft van Valentijn houden. Guillaume blijft van Elisabeth houden ook al lijkt dat niet zo. Ook oorlog is een thema van dit boek. 'Oorlog is een raar beest. Het kruipt langzaam de mens in.' Zowel Guillaume als Valentijn zien de oorlog als een manier om zich van zichzelf en hun verleden los te maken.
Beoordeling
Ik vind dit boek wat schrijfstijl betreft een van de prettigste boeken om te lezen van de boeken die ik tot nu voor mijn lijst heb gelezen. De schrijver gebruikt mooi taalgebruik met originele beelden. Ook zijn het geen moeilijke zinnen.
In dit boek gaat werkelijk alles fout wat er maar fout kan gaan. Wat een ellende. Toch loopt het boek op het einde enigszins goed af, wat een contrast vormt met de rest van het boek. Het mooie van de manier waarop het geschreven is dat het uit meerdere delen bestaat. Als lezer denk je aan het begin van het boek een oordeel te kunnen vellen. Elisabeth is een goede en lieve moeder maar heeft ontzettend veel pech gehad met haar echtgenoot. Je krijgt als lezer een hekel aan Guillaume, die tegen mijn eigen moraal in Nameloos weigert een naam te geven. Zodra je echter aan deel twee begint, kom je erachter dat het niet helemaal Guillaume's schuld is dat hij zo handelt. Je krijgt een soort medelijden met hem.
Uiteindelijk kun je pas echt een oordeel vellen over het verhaal en de moord als je alle delen hebt gelezen. Er zijn door het hele boek open gaten die vervolgens in een ander deel ingevuld worden. Dit zorgt voor spanning.
Eindoordeel
De spanning gecombineerd met de prettige schrijfstijl zorgt wat mij betreft voor een boek dat prettig en leuk is om te lezen. Ook zet het je aan het denken, ik herinnerde me ineens weer dat ik bepaalde dingen soms teveel vanaf één kant bekijk. Ik vind dit boek van Kris van Steenberge echt een aanrader!.
Prachtig boek inderdaad!
BeantwoordenVerwijderenik vond het maar een saai boekje.
BeantwoordenVerwijderenGellukig ik kon bijna geen samenvatting vinden voor school you are a true legend
BeantwoordenVerwijderensame here thanks
Verwijderensame
VerwijderenHeel erg bedankt, Thamar, voor je goede samenvatting. Ik heb het boek net uit en zat te twijfelen of ik het nou wel goed begrepen had. Fijn om jouw samenvatting te kunnen lezen! Nog veel leesplezier gewenst. Groetjes
VerwijderenEk het die Afrikaanse vertaling gelees. Briljante boek.
BeantwoordenVerwijderenMoeykens be like
BeantwoordenVerwijderengreets Seppe xoxox
deze man
Verwijderenhaha Seppe
BeantwoordenVerwijderenHaha ludo
BeantwoordenVerwijderenHaha de mannen ook hier, goei boekje hoor man Bro. #JWZ #YOLO
BeantwoordenVerwijderenmoeilijk te lezen boek en te kunnen volgen. de verschillende delen maken het een zeer moeilijk boek.
BeantwoordenVerwijderen